Ισχιαλγία & Οσφυαλγία
Η ισχιαλγία είναι μια πάθηση του μυοσκελετικού που ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους. Σχεδόν όλοι μας μια κάποια στιγμή αισθανθήκαμε πόνους κατά μήκος του κάτω άκρου με δυσφορία στη βάδιση, στην ορθοστασία ή σε παρατεταμένο κάθισμα, και συχνά ο πόνος ήταν τόσο δυνατός που μας στέρησε και τον ύπνο. Σε όλες τις περιπτώσεις επηρεάζει την ψυχολογία μας καθώς πέρα από τον συνεχή πόνο στην περιοχή, μειώνει την ικανότητα στη κίνηση και άρα την αίσθηση του πόσο είμαστε δημιουργικοί στη καθημερινότητα μας.
Ισχιαλγία είναι μια σύνθετη λέξη που προέρχεται από το ’ισχίο’ (εκεί που ο μηρός αρθρώνεται με τη λεκάνη) και ‘άλγος’ (πόνος). Πράγματι η αίσθηση του πόνου ξεκινά από την περιοχή του ισχίου, στο πλάι της λεκάνης και επεκτείνεται στο κάτω άκρο. Μερικές φορές εκδηλώνεται και χαμηλά στη μέση όπου συνήθως εστιάζουμε και αναρωτιόμαστε αν έχουμε κήλες στην οσφυϊκή μοίρα. Σε αυτή την περίπτωση το ονομάζουμε οσφυαλγία από την ‘οσφύ’ που σημαίνει μέση. Αν ο πόνος εκφράζεται στη μέση αλλά και στο κάτω άκρο, τότε μιλάμε για οσφυοϊσχιαλγία.
Η ισχιαλγία ή οσφυοϊσχιαλγία προέρχεται όμως πάντα από δισκοπάθεια στη μέση;
Όχι, η ισχιαλγία δεν προέρχεται πάντα από δισκοπάθεια στην μέση. Δισκοπάθεια σημαίνει ότι η πίεση μιας νευρικής ρίζας από έναν εκφυλισμένο μεσοσπονδύλιο δίσκο της οσφυϊκής μοίρας προκαλεί συμπτωματολογία κατά μήκος του κάτω άκρου, μονόπλευρα ή ετερόπλευρα. Η νευρική ρίζα μπορεί να πιέζεται είτε από γειτνιάζουσα φλεγμονή, είτε από προβολή του πηκτοειδή πυρήνα, αυτό που ονομάζουμε κήλη, είτε από συμπίεση δύο μεσοσπονδυλίων δίσκων είτε ακόμα από οστεόφυτα στην περιοχή.
Όμως τα συμπτώματα της ισχιαλγίας οφείλονται περισσότερο σε άλλες αιτίες.
Μια από τις συχνότερες είναι η συμπίεση του ισχιακού νεύρου
περιφερικά, μακριά δηλαδή από την έκφυση της νευρικής ρίζας και φυσικά τότε δεν ευθύνεται η προβολή ή η πρόπτωση ενός δίσκου (κήλη).
Πράγματι καθώς το ισχιακό νεύρο και οι κλάδοι του διέρχονται μέσα από μαλακούς ιστούς και μύες η παγίδευση του μπορεί να γίνει οπουδήποτε κατά μήκος της διαδρομής του. Πιο συχνά εμπλέκεται ο απιοειδής μυς, οπότε μιλάμε για το σύνδρομο του απιοειδή μυός, αλλά μπορεί η παγίδευση να γίνει από τους οπίσθιους μηριαίους, από τον ιγνυακό μυ και στο ισχιακό κύρτωμα.
Τα συμπτώματα τότε διαφέρουν ως προς την εκδήλωση τους, αλλά ο πόνος είναι πάντα ο ίδιος και εστιάζεται στην περιοχή του ισχίου και στο κάτω άκρο, ιδιαίτερα οπισθιοπλάγια του μηρού.
Πως μπορεί να συμπιεστεί το ισχιακό νεύρο;
Βασικά από τον τρόπο ζωής μας. Αν καθόμαστε πολλές ώρες στον υπολογιστή, ιδιαίτερα σε σκληρή καρέκλα ή καθόμαστε άβολα στον καναπέ βάζοντας το βάρος μας πάνω σε ένα γλουτό τότε έχουμε σοβαρές πιθανότητες να εκδηλώσουμε τα συμπτώματα. Επίσης πολύωρη ορθοστασία, απότομη διάταση αυτών των μυών στην άσκηση, υπέρχρηση, θλάση των οπίσθιων μηριαίων, κατάγματα στο κάτω άκρο που επηρεάζουν την ισορροπία της λεκάνης, τραύματα από πτώση στους γλουτούς είναι οι πιο συχνές αιτίες. Υπάρχουν βέβαια και οι παθήσεις όπως είναι ο διαβήτης ή ακόμα και εγχειρήσεις στην κοιλιακή χώρα ή στην οσφυϊκή μοίρα που μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση της ισχιαλγίας.
Όμως ακόμα και σφιγμένοι ή τραυματισμένοι απόμακροι μύες που δεν εμπλέκονται άμεσα στην συμπίεση του νεύρου μπορούν να πυροδοτήσουν συμπτώματα ισχιαλγίας όπως είναι οι λαγονοψοϊτες, οι κοιλιακοί, οι γλουτιαίοι, το διάφραγμα, οι πολυσχιδείς και οι μήκιστοι, οι λαγονοπλευρικοί, ο τετράγωνος οσφυϊκός, ο υποκνημίδιος, ο έσω θυροειδής, ο έξω πλατύς, ο τείνων την πλατεία περιτονία, τραύμα στον κόκκυγα, φλεγμονή στις ιερολαγόνιες, χωρίς βέβαια να ξεχνάμε τους μυες του αυχένα.
Η λίστα είναι μεγάλη! Και αυτό γιατί το σώμα μας στην κίνηση του, δρα συλλογικά, ενεργοποιώντας διάφορες μυικές ομάδες. Αν μια ομάδα δεν λειτουργεί σωστά τότε μια άλλη θα ενεργοποιηθεί περισσότερο για να καλυφθεί το έλλειμμα. Αυτό θα προκαλέσει υπέρχρηση κάποιων μυών, που θα έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση της ισχιαλγίας.
Χάρτης Πόνου
Σπονδυλοθεραπεία και οσφυοϊσχιαλγία
Ο Σπονδυλοθεραπευτής θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει σε ποια σημεία το ισχιακό νεύρο έχει υποστεί συμπίεση και θα εργαστεί στο να το αποσυμπιέσει. Εργάζεται πρωτίστως στους μύες και στους μαλακούς ιστούς κατά μήκος των μυικών-κινητικών αλυσίδων. Αν χρειαστεί θέτει κάθε εμπλεκόμενο σπόνδυλο σε κίνηση κάνοντας μια ήπια ανάταξη της σπονδυλικής στήλης, χωρίς να παραμελήσει τις ιερολαγόνιες αρθρώσεις και τον κόκκυγα. Μόλις ο πόνος υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 30%, θα κάνει ευθυγράμμιση της λεκάνης και του αυχένα ως προς την σπονδυλική στήλη.
Καθώς ο πόνος είναι προϊόν ακινησίας ο Σπονδυλοθεραπευτής με κατάλληλους χειρισμούς θα προτρέψει το σώμα να ξαναβρεί την φυσιολογική του κίνηση. Συνήθως η ανακούφιση είναι άμεση από την πρώτη ή μέχρι και την τρίτη συνεδρία.
Αλλά ας μην ξεχνάμε, αυτό που προκάλεσε την ισχιαλγία είναι βασικά ο τρόπος (της ακίνητης) ζωής μας.
Αν θέλουμε να απαλλαγούμε οριστικά από τα επώδυνα συμπτώματα της, τότε ας δούμε συνειδητά τι τα προκάλεσε, και με θάρρος ας κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές στη ζωή μας. Αν δώσουμε κίνηση στα συναισθήματα και στη δημιουργικότητα μας τότε ας είμαστε σίγουροι ότι το σώμα μας θα κάνει τα πάντα για να μας ικανοποιήσει.
Και όπου υπάρχει κίνηση δεν υπάρχει πόνος!
Στιγμιότυπα συνεδρίας