Τι είναι η Σπονδυλοθεραπεία ;
Η Σπονδυλοθεραπεία (γνωστή και ως SpineWorks) είναι μια νέα διευρυμένη αντίληψη θεραπείας των μυοσκελετικών παθήσεων.
Καθώς δεν περιορίζεται σε θεραπευτικά πρωτόκολλα ή δογματισμούς, αφήνει τον θεραπευτή να εκφράσει την Αλήθεια του.
Και αυτό την καθιστά ως μέθοδο, δηλαδή εργαλείο βοήθειας, ιδιαίτερα δυναμική και αποτελεσματική.
Έχει σαν επίκεντρο την σπονδυλική στήλη από το κρανίο μέχρι το ιερό και επεκτείνεται σε ολόκληρο το σώμα. Βασικό της μέλημα είναι να επαναφέρει την κίνηση στο σώμα και εστιάζεται στην χαλάρωση ή την τόνωση όλων των μαλακών ιστών που εμπλέκονται στην κινητικότητα των σπονδυλικών και άλλων αρθρώσεων. Και αυτό το επιτυγχάνει με ήπιους χειρισμούς βασισμένη στην αρχή της μη πίεσης.
Το πρώτο μέλημα του Σπονδυλοθεραπευτή είναι να αφαιρέσει τον Πόνο από τον ταλαιπωρημένο ιστό, χωρίς καθόλου να χρησιμοποιεί βίαιες, απότομες τεχνικές, μηχανήματα, ούτε εξαναγκάζει τον θεραπευόμενο να ακολουθήσει επίπονες ασκήσεις ή εξειδικευμένη εναλλακτική φαρμακευτική αγωγή.
Η Σπονδυλοθεραπεία χαρακτηρίζεται από μη βίαιες ή απότομες τεχνικές.
Στηρίζεται στην αρχή του σεβασμού προς τον άνθρωπο, της ήπιας κινητοποίησης και στην εν τω βάθυ χαλάρωση των ιστών, τοπικά όπου υπάρχει υποκινητικότητα ή συνολικά ανά μυϊκή, περιτονιακή ή ενεργειακή ομάδα .
Θεωρεί και θεραπεύει το Ανθρώπινο Σώμα συνολικά (νούς-συναίσθημα-σώμα ως μοναδικές εκφράσεις για τον καθένα),
χωρίς να το χαρακτηρίζει, να το κρίνει ή να του προσαρτεί διαγνωστικές ετικέτες.
Εργάζεται με το Σώμα (νοήμον Ον) και όχι πάνω στο Σώμα (άβουλη μηχανή).
Σήμερα η Σπονδυλοθεραπεία, ακολουθώντας την ροή της εξέλιξης της, ως θεραπευτική μέθοδος, χρησιμοποιεί δοκιμασμένους και εξαιρετικά αποτελεσματικούς χειρισμούς για όλες τις μυοσκελετικές παθήσεις που έχουν ως αιτία την συναισθηματική φόρτιση, την υπέρχρηση, τους τραυματισμούς, και είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την αθλητική ή μετεγχειρητική αγωγή και αποκατάσταση.
Στηρίζεται ιδιαίτερα στην ποιότητα του θεραπευτικού αγγίγματος, στην σχέση θεραπευόμενου–θεραπευτή, στην Αγάπη που είναι τελικά η μόνη ιαματική δύναμη.
Ενα ποίημα που εκφράζει την Βασική Αλήθεια πάνω στην οποία στηρίζεται η φιλοσοφία της Σπονδυλοθεραπείας είναι:
Τα οστά δεν κινούνται μόνα τους.
Οι μυς τα κινούν.
Οι μυς δεν κινούνται μόνοι τους.
Τα νεύρα τους το υπαγορεύουν.
Τα νεύρα δεν δίνουν τις εντολές μόνα τους.
Ο εγκέφαλος τους το υπαγορεύει.
Ο εγκέφαλος δεν δρα μόνος του.
Το συναίσθημα τον καθοδηγεί !!!
- Η ΚΙΝΗΣΗ είναι ΖΩΗΓνωρίζουμε ότι τα πάντα μέσα στο Ανθρώπινο σώμα είναι σε κίνηση.
Από το μικρότερο κύτταρο έως το μεγαλύτερο μυϊκό σύμπλεγμα, παρατηρείται μια διαρκής ακούραστη κίνηση.
Τελικά αυτή η κινητικότητα είναι και η έκφραση ζωής του σώματος.
Γνωρίζουμε επίσης ότι όλα τα κύτταρα είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους και μάλιστα ανταλλάσουν διαρκώς πληροφορίες ως προς την κατάσταση, την λειτουργία, και τις ανάγκες τους.Αν ένα κύτταρο ή σύμπλεγμα κυττάρων δυσκολεύεται να λειτουργήσει όπως του είναι φυσιολογικό, τότε αμέσως μεταδίδει αυτή την πληροφορία και στο υπόλοιπο σύνολο, δηλαδή σε όλο το σώμα.
Είναι σαν να ζητά βοήθεια.Τις περισσότερες φορές αυτή η βοήθεια φτάνει άμεσα και έτσι η κυτταρική ομάδα ξαναβρίσκει την πλήρη λειτουργικότητα της.
Όμως συχνά παρουσιάζονται κωλύματα και η βοήθεια φτάνει ή ελλιπής ή καμιά φορά δεν φτάνει καθόλου.
Ο κεντρικός χειριστής αυτών των πληροφοριών είναι ο εγκέφαλος ο οποίος περιορίζεται στο να επεξεργάζεται την πληροφορία και να ανταποκρίνεται με συγκεκριμένες ενέργειες έτσι ώστε να επανέλθει η λειτουργική ισορροπία του οργανισμού.
Η όλη διαδικασία είναι αξιοθαύμαστη και ταυτόχρονα παραμένει ένα ανεξερεύνητο μυστήριο παρόλη την πρόοδο της επιστήμης.Η Σπονδυλοθεραπεία δεν αγνοεί την φυσική αυτή αρχή ότι δηλαδή το Σώμα λειτουργεί σε ολότητα.
Τα πάντα σε αυτό είναι συνδεδεμένα μεταξύ τους.Για τον λόγο αυτό ως θεραπευτές, δεν προσπαθούμε να διαιρέσουμε για να κατανοήσουμε, αλλά αντίθετα παρατηρούμε στο σύνολο τους τα μηνύματα του σώματος για να συνθέσουμε μια εικόνα που μας φέρνει πιο κοντά στην πραγματική αιτία της ανισσοροπίας. Έτσι μπορούμε να βοηθήσουμε, μη επεμβατικά και χωρίς να κρίνουμε την ίδια την ασθένεια-ανισσοροπία.
Τα πάντα είναι Ένα και τα πάντα χαρακτηρίζονται από κίνηση.Η Σπονδυλοθεραπεία βοηθά το σώμα, όπου υπάρχει αυτή η κρίση ενότητας, να ξαναθυμηθεί πως ήταν πριν την ανισορροπία.
Τότε ένας θαυμαστός και ανεξήγητος μηχανισμός περνά σε δράση, η αυτοϊαση.
Με τους κατάλληλους χειρισμούς και βοηθώντας το σώμα να επανακτήσει την χαμένη του κίνηση, η Σπονδυλοθεραπεία διεγείρει τις φυσικές διαδικασίες ίασης του σώματος με αποτέλεσμα όχι μόνο να μειωθεί ή να εξαφανιστεί ο υπάρχων πόνος αλλά και να ανακουφιστούν απόμακρες περιοχές που χρόνια ταλαιπωρούσαν το σώμα.
Πράγματι ο μηχανισμός ίασης του ίδιου του ατόμου είναι εκείνος που το απαλλάσσει από κάθε δυσλειτουργία και η Σπονδυλοθεραπεία στοχεύει στο να τον αφυπνίσει.
- Γιατί τόση σημασία στην σπονδυλική στήλη (ΣΣ);
Η σπονδυλική στήλη είναι ένας βασικός δίαυλος επικοινωνίας των ιστών του σώματος με τον εγκέφαλο.
Είδαμε στην ενότητα ‘η κίνηση είναι ζωή’, ότι μια περιοχή που ζητά βοήθεια, μέσω της ΣΣ θα στείλει τα μηνύματα ανισορροπίας της, αλλά πάλι μέσω αυτής, θα πάρει τις κατάλληλες οδηγίες για την αποκατάσταση της.
Φυσικά γνωρίζουμε ότι πολλές από τις πληροφορίες, επεξεργάζονται τοπικά και ορισμένες από αυτές δεν φτάνουν καθόλου στον εγκέφαλο.
Όμως όσο `αυτόνομες` και αν είναι κάποιες περιοχές, ο εγκέφαλος πάντα δέχεται ερεθίσματα και γνωρίζει την κατάσταση του σώματος κάθε στιγμή.
Με τον χαρακτηρισμό ‘εγκέφαλο’ συμπεριλαμβάνουμε όλα τα κέντρα επεξεργασίας και λείψεων αποφάσεων που υπάρχουν στο ανθρώπινο σώμα.
Διότι πλέον είναι σαφές ότι ο κρανιακός εγκέφαλος δεν έχει την αποκλειστική λειτουργία της διατήρησης της ομοιόστασης, ούτε είναι ο αποκλειστικός διαχειριστής όλων των αποφάσεων αν και ο ρόλος του είναι προταγονιστικός.Αν η ΣΣ για κάποιο λόγο δεν είναι ευθυγραμμισμένη, τότε ενδέχεται να εμποδίζει την ανταλλαγή πληροφοριών από και προς τον εγκέφαλο. Κάποια ομάδα νεύρων που επικοινωνεί με το συμπαθητικό ή παρασυμπαθητικό σύστημα είναι δυνατόν να είναι στραγγαλισμένη από παρακείμενους σε ένταση ιστούς μέσα από τους οποίους περνά, και έτσι να παρακωλύεται η ομαλή λειτουργία των παραπάνω συστημάτων.
Η Σπονδυλοθεραπεία με πολύ απαλούς χειρισμούς απελευθερώνει της σπονδυλικές αρθρώσεις από την ακινησία τους και έτσι καταφέρνει να αποσυμφορήσει τις συμπιεσμένες νευρικές οδούς.
Επίσης η απόκλιση από την ευθυγραμμία των σπονδυλικών σωμάτων, δίνει στον Σπονδυλοθεραπευτή μια γενική εικόνα διαταραχής της κινητικής ισορροπίας και στις περισσότερες περιπτώσεις, του εμφανίζει την αληθινή αιτία, όπου και αν βρίσκεται κρυμμένη στο Σώμα. Συχνά, αυτή η ανισορροπία έχει ως αφετηρία ένα παλιό τραυματισμό, Σωματικό αλλά και Συναισθηματικό, που μπορεί να είναι πρόσφατος βέβαια, ή τόσο παλιός, που να έχει ξεχαστεί η ύπαρξη του.
Ο Σπονδυλοθεραπευτής, μελετά τις αποκλείσεις των σπονδύλων, και σαν να ακολουθεί ένα μονοπάτι, φτάνει τελικά στο να αφυπνίσει την μνήμη της αρχικής αιτίας, αν φυσικά το Σώμα-Όν του το επιτρέπει.
Είναι λοιπόν απαραίτητο και κατά προτεραιότητα, αυτή η νευρική δίοδος να είναι πάντα ανοικτή στην επικοινωνία.
Η Σπονδυλοθεραπεία παροτρύνει το Σώμα στην κίνηση, γιατί απλάΚΙΝΗΣΗ = ΖΩΗ
- Σώμα και μνήμηΤο σώμα μας δεν είναι απλά ένα χημικό-μηχανικό εργοστάσιο όπως μέχρι τώρα το θεωρούσαμε.
Είναι πολύ περισσότερα !!!
Πέρα από τις λειτουργίες που δύναται να εκτελέσει όπως είναι η αφομοίωση της τροφής, η κίνηση ή η αυτοίαση είναι επίσης και μια δεξαμενή μνήμης. Αποθηκεύει μέσα του κάθε τι που του έχει συμβεί.Η μνήμη δεν είναι μονάχα προνόμιο του εγκεφάλου.
Συναισθηματικά ή μηχανικά συμβάντα αποθηκεύονται επίσης υπό μορφή μνήμης κάπου στο σώμα. Επιστήμη όπως η οστεοπαθητική, θεωρεί ότι ο υποδοχέας αυτής της σωματικής μνήμης είναι ένας μαλακός συνδετικός ιστός που βρίσκεται παντού, ακόμα και γύρω από τα κύτταρα. Ονομάζεται περιτονία. Άλλες μελέτες φτάνουν στο συμπέρασμα ότι το ίδιο το κύτταρο εγκλωβίζει μέρος αυτής της μνήμης.
Με λίγα λόγια, όλο το σώμα θυμάται κάθε συναισθηματικό, ευχάριστο ή τραυματικό γεγονός που του έχει συμβεί.
Στην Σπονδυλοθεραπεία, πιστεύουμε ότι την μνήμη του σώματος την αποθηκεύει στην πραγματικότητα το νερό, το οποίο είναι βασικό συστατικό του σώματος μας.
Το νερό περιέχει όλη τη δύναμη και την σοφία της ίασης.
Με την κινητοποίηση των ιστών που βασίζεται στο συνειδητό Άγγιγμα Αγάπης, ενεργοποιούμε και αφυπνίζουμε αυτή την δύναμη να κινηθεί χωρίς φραγμούς σε κάθε περιοχή του σώματος. - Μη βία σημαίνει Σπονδυλοθεραπεία
Γιατί δεν κάνουμε απότομες κινήσεις στην Σπονδυλοθεραπεία;
Μία βίαιη ή απότομη κίνηση του θεραπευτή μπορεί να προκαλέσει αντίδραση του οργανισμού που πλέον το σώμα τον θεωρεί ως εισβολέα και ενεργοποιεί έτσι μηχανισμούς άμυνας.
Το σώμα θυμάται πως να αντιδράσει στην βία, θυμάται επίσης πως να αντιδράσει στην Αγάπη.
Έτσι ο θεραπευτής διαλέγει την Αγάπη, τον σεβασμό στον άνθρωπο που αγγίζει. Είναι απλό και τόσο ανθρώπινο !!!
Οι απαλές, μη βιαστικές ή απότομες κινήσεις το προτρέπουν να ξαναβρεί την αρχική του θέση και κίνηση.
Κανένα σώμα δεν είναι όμοιο με κάποιο άλλο. Όμως η απαλή επαφή έχει σε όλα το ίδιο αντίκτυπο.Τα βοηθά να θυμηθούν πως ήταν πριν την ανισορροπία και έτσι αφυπνίζεται ο μηχανισμός αυτοίασης.
Η Σπονδυλοθεραπεία δεν αγνοεί αυτή του την ιδιότητα. Το άγγιγμα του θεραπευτή είναι απαλό, βελούδινο, και αφήνει τον χρόνο στο σώμα να επανατοποθετήσει τη μνήμη του στη σωστή της θέση, μέσα από την εμπειρία της μέγιστης χαλάρωσης. - Σε τι ωφελεί η Σπονδυλοθεραπεία
Η Σπονδυλοθεραπεία είναι ωφέλιμη σε όλες τις μυοσκελετικές παθήσεις, και όχι μόνο !
Ενισχύει την δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, την ομαλή λειτουργία του κυκλοφορικού, αποσυμφορίζει τους αδένες από πιέσεις γειτονικών ιστών, επαναφέρει τον σωστό τόνο της αναπνοής, επανατοποθετεί τα όργανα στην ανατομική τους θέση.
Ακινησία = Πόνος, εκεί όπου το σώμα πονά, ο Σπονδυλοθεραπευτής θα προσφέρει ανακούφιση.
Κίνηση = Ζωή, όπου το σώμα είναι ακίνητο, ο Σπονδυλοθεραπευτής θα το παροτρύνει στη κίνηση.Η βοήθεια και η ανακούφιση είναι ΑΜΕΣΗ σε :
- Πόνους στην πλάτη και στη μέση
- Λουμπάγκο
- Σκολίωση, κύφωση
- Διαφορά μήκους κάτω άκρων
- Καρπιαίο σωλήνα (σύνδρομο)
- Ισχιαλγία, Οσφυαλγία
- Μετεγχειρητική αποκατάσταση
- Τενοντίτιδες
- Προβλήματα αυχένα και ώμων
- Πονοκεφάλους και ημικρανίες
- Εξαρθρώσεις, διαστρέμματα
- Κράμπες και μυϊκοί πόνοι
- Αναπνευστική ανεπάρκεια
- Σπαστική κολίτιδα
- Παλινδρόμηση
- Κοιλιακά προβλήματα
- Κινητικά προβλήματα
- Γυναικολογικά (ινομυώματα, πόνοι περιόδου κ.α.)
Επιθυμείς να γίνεις Σπονδυλοθεραπευτής ?
Για όσους επιθυμούν να υπηρετήσουν θεραπευτικά το Ανθρώπινο Σώμα, υπάρχει η δυνατότητα να ακολουθήσουν διετή εξάσκηση οργανωμένη σε 21 Ενότητες ανά έτος.