24
01
2016

Ωδή για το Πνευμονογαστρικό Νεύρο!

 

Το 10ο από τα κρανιακά νεύρα – το πνευμονογαστρικό – συχνά ονομάζετε το ‘Νεύρο της Συμπόνιας’ γιατί όταν μπει σε λειτουργία, προκαλεί το αίσθημα τρυφερότητας που νιώθουμε στο στήθος μας όταν κάποιος μας αγκαλιάσει ή βλέπουμε μια ρομαντική ταινία. Το πνευμονογαστρικό είναι στην πραγματικότητα μια δέσμη νεύρων η οποία πηγάζει από την κορυφή του νωτιαίου μυελού και εννευρώνει τα κυριότερα όργανα του σώματος. Να μια εικόνα που παρουσιάζει αυτές τις εννευρώσεις:

Διαδρομή Πνευμονογαστρικού Νεύρου

Το πρώτο μικρό παρακλάδι διεγείρει συγκεκριμένους μύες στο φωνητικό θάλαμο, οι οποίοι διευκολύνουν την επικοινωνία. Το τέταρτο μειώνει τους καρδιακούς παλμούς. Κάποια νέα επιστημονικά ευρήματα δείχνουν πως το πνευμονογαστρικό νεύρο μπορεί να είναι στενά συνδεδεμένο με τα δίχτυα υποδοχέων για την οξυτοκίνη – την ορμόνη/νευροδιαβιβαστή που σχετίζετε με τα συναισθήματα μητρότητας, φροντίδας, όπως επίσης κοινωνικούς και διαπροσωπικούς δεσμούς.

Όπως βλέπετε στο παραπάνω διάγραμμα, το πνευμονογαστρικό νεύρο διακλαδώνεται σε όλα τα όργανα του σώματος που βρίσκονται μεταξύ του λαιμού και του εντέρου. Οι ίνες του αποτελούν μέρος του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος – το χαλαρωτικό μέρος του νευρικού συστήματος. Η παρακάτω είναι μια κάπως απλοϊκή εξήγηση, αλλά ένας εύκολος τρόπος για να κατανοήσει ο καθένας το διαχωρισμό του νευρικού συστήματος:

συμπαθητικό = μάχη ή φυγή
παρασυμπαθητικό = χαλάρωση και χώνευση

Έτσι, το πνευμονογαστρικό νεύρο συνδέεται με τον καρδιακό ρυθμό, την πέψη και τους σκελετικούς μύες.

Είναι πολύ εύκολο να δει κανείς πως ακόμα και η πιο απλή ρουτίνα γιόγκα μπορεί να διεγείρει πολλές από τις διακλαδώσεις αυτού του νεύρου. Για χρόνια τώρα ακούω εκπαιδευτές να λένε πόσο πολύ η γιόγκα ωφελεί το πνευμονογαστρικό νεύρο – από τη στάση του σκύλου, μέχρι τις ασκήσεις αναπνοής.

Υπάρχει όμως και κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον – η έρευνα του Dacher Ketlner δείχνει πως η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου δεν ωφελεί μόνο το κάθε άτομο ξεχωριστά, αλλά ολόκληρό τον πλανήτη!

«Η έρευνα μας κι αυτές άλλων επιστημόνων υποδεικνύουν πως η ενεργοποίηση του πνευμονογαστρικού νεύρου είναι συνδεδεμένη με συναισθήματα φροντίδας και την ηθική διαίσθηση πως είμαστε όλοι κομμάτι της ανθρωπότητας. Αυτή η ηθική διαίσθηση ενεργοποιείται ακόμη και μεταξύ ατόμων κοινωνικών ομάδων οι οποίοι θεωρούν ο ένας τον άλλο αντιπάλους. Ανακαλύψαμε πως τα άτομα με υψηλή ενεργοποίηση του πνευμονογαστρικού τους νεύρου σε κατάσταση χαλάρωσης τείνουν στο να νιώθουν συναισθήματα που προωθούν τον αλτρουισμό, την συμπόνια, την ευγνωμοσύνη, την αγάπη και την ευτυχία».

Ορίστε. Κάντε το για την αγάπη!

 

Link στην σελίδα του άρθρου.