18
04
2016

Ολιστικός Θεραπευτής

Ολιστικός Θεραπευτής

Σημειώσεις σεμιναρίου Σπονδυλοθεραπείας με θέμα ‘Θεραπευτής-Θεραπευόμενος’

Αυτό που θα μας απασχολήσει λίγο για σήμερα είναι η έννοια της λέξης ‘ολιστικός θεραπευτής’. Όπως θα έχετε παρατηρήσει, σήμερα ο εναλλακτικός θεραπευτής έχει την τάση να χαρακτηρίζει τον εαυτό του και ολιστικό.
Τι σημαίνει όμως ολιστικός;

Έχουμε την ευκαιρία να είμαστε στην παροδική αυτή επίγεια ζωή μας Έλληνες των οποίων προγόνων μας η γλώσσα, ο λόγος, ενέπνευσε πολλούς λαούς από τα αρχαία χρόνια.
Σε αυτή τη γλώσσα θα κλείνουμε και πάλι τη νόηση μας για να ξαναθυμηθούμε τι η λέξη ‘ολιστικός’ θέλει να πει.

Έχει ως ρίζα τη λέξη ‘όλον’ δηλαδή, Ο-λ-ΟΝ

 Ο : Τα πάντα που Είναι, ο αέναος κύκλος, η αρχή και το τέλος, το Α και το Ω.
Περικλείει το σύνολον, το άπειρον, εκφράζει δηλαδή την πανταχού παρούσα
δημιουργία, θα λέγαμε την υλοποιημένη δημιουργία στην ολότητα της.
Γιατί κάθε σκέψη που δημιουργεί, υλοποιείται (ποιεί την Ύλη, κατασκευάζει την
Ύλη).

Μα ποιος το κάνει; Ο ΟΝ (ουδέτερο της μετοχής του ενεστώτα του ρήματος εἰμί)

 ΟΝ : Αυτό που υπάρχει
η Αρχή που τα πάντα ποιεί
η πηγή της Ζωής
ο Άρχων και Άρχον(τας)

Δηλαδή αυτό που θα ονομάζαμε Θεός.

 Λ : Συμβολίζει την δυϊκότητα, την πολικότητα ως δύο μορφές του ίδιου αντικειμένου. Συμβολίζει επίσης την ελευθερία μας στον τρόπο θεώρησης και περιγραφής της πραγματικότητας μας. Το αντικείμενο στην εικόνα word-imageαν το παρατηρώ από πάνω θα το δώ ως επίπεδο κύκλο, και αν το δώ από μπροστά θα το δώ ως επίπεδο τετράγωνο.
Αν επιμείνω στη θέση μου θα πειστώ ότι το αντικείμενο είναι είτε κύκλος είτε τετράγωνο. Αυτή είναι η παγιωμένη αντίληψη. Μονάχα αν ΚΙΝΗθώ σε χώρο διαφορετικής θεώρησης θα το δώ στο σύνολο της μορφής του που είναι σε αυτή την περίπτωση ένας κύλινδρος. Αλλά προσέξτε, σε κάθε μου μετατόπιση ο κύλινδρος αν και τον αναγνωρίζω ως κύλινδρο, αλλάζει σχήμα καθώς διαφοροποιείται στις τέσσερις διαστάσεις. Σε κάθε στιγμή του χρόνου, είναι λοιπόν κύλινδρος ως προς τη φόρμα του; Νέα θεώρηση λοιπόν γεννιέται, νέα αναζήτηση της γνώσης και αυτό είναι το ‘λ’.

Εξετάζοντας λοιπόν τη λέξη ‘Όλον’ με αυτό τον τρόπο, θα λέγαμε ότι ‘ολιστικός’ είναι εκείνος που πράττει θεϊκά, δηλαδή σύμφωνα με το πνεύμα του Θεού ή ακόμα αυτός που το θέλημα του είναι να πράττει το θέλημα του Θεού.

Αν και η πρόθεση μας ως θεραπευτές είναι να πράττουμε Θεϊκά, ας αναλογιστούμε πόσο απέχουμε από την πράξη αυτή καθεαυτή.

Έχει βαρύτητα λοιπόν και ευθύνη μεγάλη η αναγγελία ότι είμαστε ολιστικοί θεραπευτές.
Αφού δεν βλέπουμε τον θεραπευόμενο ως Θεό, ή τουλάχιστον ως δημιούργημα του, πως μπορούμε να πούμε ότι πράττουμε Θεϊκά;

Το πρώτο πράγμα λοιπόν είναι να αναγνωρίζουμε τον Θεό μέσα σε κάθε θεραπευόμενο που έρχεται σε μας να ζητήσει βοήθεια.
Όλον είναι ακόμα ένα άλλο όνομα του Θεού.
Δείτε και το άλλο.

Λέμε ότι ο άνθρωπος αποτελείται από πολλά επίπεδα, Σώμα-Συναίσθημα-Νούς-Ψυχή-Πνεύμα, που είναι τα βασικά και που εν μέρει εμπίπτουν στην αντίληψη μας.
Πόσα όμως άλλα επίπεδα υπάρχουν που εμείς δεν γνωρίζουμε; Άπειρα, τόσα όσα είναι ο Θεός!

Και τι ξέρουμε για το Σώμα; Πολύ λίγα πράγματα!
Και τι ξέρουμε για το Συναίσθημα; Πολύ λίγα πράγματα!
Και τι ξέρουμε για το Νου; Πολύ λίγα πράγματα!
Και ούτω καθεξής …

Η αντίληψη μας είναι περιορισμένη και η γνώση μας ελλιπής μέσα σε αυτόν τον απέραντο ωκεανό δημιουργίας που είναι ο Θεός.

Ολιστικός σημαίνει τότε ότι αντιλαμβάνομαι το σύνολο των επιπέδων σε τέτοιο βαθμό που η γνώση μου δεν μπορεί να είναι τίποτα λιγότερο από το ΟΛΟΝ.
Αληθεύει αυτό; Όχι βέβαια!

Τολμήστε να πείτε στον θεραπευόμενο σας (προς αντικατάσταση της λέξης ολιστικός), ότι τον βλέπετε θεϊκά ή ότι είστε θεϊκοί θεραπευτές!
Να η βαρύτητα της έννοιας! Τώρα μπορούμε να πούμε ίσως ότι είμαστε εν-αρχή-θεραπευτές.

Και καθώς η πρόθεση μας είναι να κατανοήσουμε τον συνάνθρωπο μας για να μπορέσουμε ως θεραπευτές-υπηρέτες να τον βοηθήσουμε, μπαίνουμε σε μια κατάσταση παρατήρησης όλων των επιπέδων που εμπίπτουν στην αντίληψη μας. Για να καρποφορήσει αυτή μας η προσπάθεια, είναι καλό να διευρύνουμε την αντίληψη μας με γνώμονα τον Άνθρωπο. Μπορούμε λοιπόν να υιοθετήσουμε αυτό τον όρο που εκφράζει την ενέργεια μας αυτή γιατί έτσι θα πούμε ποιοι ακριβώς είμαστε εμείς μέσα σε αυτό.

Η εν Αγάπη διευρυμένη αντίληψη μου με ωθεί να πράττω ως θεραπευτής, καθώς αναγνωρίζω το ΟΛΟΝ μέσα σε κάθε Άνθρωπο.

Φυσικά αυτό δεν με ταυτοποιεί απαραίτητα ως ολιστικό θεραπευτή.
Καλύτερα λοιπόν να αναφέρω τον εαυτό μου ως θεραπευτή, απλά και μόνο γιατί αυτό είμαι, ολόκληρος υπηρέτης κατά τη διάρκεια της ιερής πράξης της θεραπείας και ως Σπονδυλοθεραπευτή, γιατί απλά χρησιμοποιώ την τέχνη της Σπονδυλοθεραπείας ως μέσο υπηρεσίας και έκφρασης μου.

Ο θεραπευόμενος δεν είναι το φύλλο, δεν είναι το δένδρο, δεν είναι καν το δάσος, είναι η πλάση όλη! Ας θυμηθούμε εδώ ότι είναι πλασμένος κατ’ εικόνα και ομοίωση του Θεού. Μπορείτε να δείτε την πλάση ολιστικά, από τη μεριά του ΟΛΟΝ δηλαδή; Αμφιβάλλω αν την βλέπουμε έστω και συνολικά! Περιορισμένα σίγουρα, και ο μόνος περιορισμός είναι η αντίληψη μας, η έξω και η έσω αντίληψη μας.

Και είμαστε ‘εναλλακτικοί’;

Ούτε εναλλακτικοί είμαστε! Ενωτικοί να προσπαθείτε να είστε! Ας το εξηγήσω.

Η λέξη ‘εναλλακτικός’ εμπεριέχει μέσα της την διαίρεση, την αλαζονική διαφορετικότητα και δεν εκφράζει καθόλου την ένωση και τον αλτρουισμό που εμείς ως θεραπευτές αναζητάμε. Όχι δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε από όλες τις άλλες θεραπευτικές μεθόδους. Αν είσαι διαιρεμένος ως προς την θεώρηση σου, τότε πως μπορείς να θεραπεύσεις ένα Ον που πονά επειδή ακριβώς διαιρέθηκε; Την ενότητα με το Σώμα του πρωτίστως αναζητά και αυτή την πληροφορία περιμένει να του θυμίσεις.
Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μαζί τους, συμπορευόμαστε μαζί τους. Δεν είμαστε εναλλακτικοί ως προς την κλασσική ιατρική. Δεν είμαστε ιατροί βέβαια, αλλά ποια είναι η διαφορά στην προσέγγιση μας από ένα ιατρό που πράττει την τέχνη της Αγάπης; Καμία.
Εναλλακτικοί ως προς τη γνώση; Μα τότε κάθε θεραπευτική ειδικότητα είναι εναλλακτική ως προς μια άλλη. Διαφορετική προσέγγιση θεραπείας, ναι, και αυτό είναι το παιχνίδι της γνώσης, η πολυποικιλότητα των θεωρήσεων. Αυτό όμως μέσα στα πλαίσια της Αγάπης δεν διαιρεί, θαυμάζει!
Εναλλακτικοί ως προς μια εδραιωμένη αντίληψη ή μέθοδο θεραπείας; Ψάχνουμε δηλαδή να εδραιωθούμε και εμείς ως ‘διαφορετικοί’ ή ποιο ‘αληθείς’ απέναντι σε κάτι που έχει χαρακτηριστεί ‘κλασσικό’ ή ‘ψευδές’; Τότε αγαπητοί μου να ξέρετε ότι αύριο και σεις με τη σειρά σας θα περιπέσετε στην κατηγορία των ‘κλασσικών’ καθώς η πρόθεση σας να εδραιωθείτε θα καθηλώσει και θα παγιώσει την εξέλιξη σας. Τότε κάποιος άλλος θα σας κοιτάξει και απαξιωτικά θα σας ονομάσει ‘κλασσικούς’ ενώ τον εαυτό του ‘εναλλακτικό’. Και ούτω καθεξής, επ’ άπειρον. Ω τι πόνος!

Ναι είμαστε διαφορετικοί, ευτυχώς, αλλά είμαστε και όμοιοι στην ουσία μας, είμαστε αδέρφια (ἀ-(αθροιστικό) + δέλφος / δελφύς (μήτρα)) από τη ίδια θεϊκή μήτρα δηλαδή.

Ας αναζητήσουμε λοιπόν την ελευθερία μας έξω από τίτλους και χαρακτηρισμούς, αντιπαλότητες, παλαιότητες και κενούς νεοτερισμούς.

Και σας εύχομαι να έρθει μέρα που όταν σας ρωτήσουν «ποιοι είστε;» να απαντήσετε «ο ‘κανένας’» και «τι γνωρίζετε;», να απαντήσετε «εγώ, και αν είμαι ένας, ένα γνωρίζω ότι τίποτα δεν γνωρίζω». Και τότε θα είστε τα πάντα ΟΛΑ και η γνώση σας Ατελείωτη!

Σχόλια
1
mariettamargariti

Σ’ ευχαριστούμε για όλη την γνώση που μοιράζεσαι μαζί μας και τις ατελείωτες πληροφορίες Αγάπης, Σοφίας και Πνεύματος που μας χαρίζεις απλόχερα γλυκέ μου Δημήτρη!! (μέχρι και το όνομά σου κρύβει αυτή την αρχαία μήτρα μέσα του) Σ’ αγαπώ αδελφέ μου! 🙂

Τα σχόλια είναι ανενεργά