Νέες αντιλήψεις για τον ρόλο του πνευμονογαστρικού νεύρου στη ρύθμιση της φλεγμονής
Από Δημήτρης Κοκκινάκης
0
Ήταν κάποτε δόγμα πως ο εγκέφαλος ήταν αποκομμένος από την δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατευμένος από τις εξωτερικές δυνάμεις της φύσης.
Αλλά δεν είναι καθόλου έτσι τα πράγματα. Στην πραγματικότητα, και χάρη της επιστημονικής εργασίας του Kevin Tracey, MD, αποδεικνύεται πως ο εγκέφαλος επικοινωνεί άμεσα με το ανοσοποιητικό σύστημα, στέλνοντας του εντολές που ελέγχουν την φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού στις λοιμώξεις και τα αυτοάνοσα νοσήματα.
Η ικανότητα μας να κατανοήσουμε αυτή τη στενή σχέση μπορεί να μας οδηγήσει σε πρωτότυπους τρόπους αντιμετώπισης ασθενειών που προκαλούνται από επικίνδυνες φλεγμονώδες αντιδράσεις.
Ο Δρ Tracey, διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος του Feinstein Institute for Medical Research, θα δώσει για το 2007 την Ομιλία Stetten την Τετάρτη, 24 Οκτ., στο National Institutes of Health in Bethesda. Στην ομιλία του – Φυσιολογία και Ανοσολογία της Χολινεργικής Αντιφλεγμονώδους Οδού – θα προβάλει τις ανακαλύψεις που έγιναν στο εργαστήριό του και τις κλινικές δοκιμασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για να εξετάσουν την θεωρία πως η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου μπορεί να μπλοκάρει μια ξαφνική φλεγμονώδη αντίδραση και τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της σήψης, η οποία συχνά οδηγεί στο θάνατο. Με αυτή τη νέα κατανόηση του ρόλου του πνευμονογαστρικού νεύρου στη ρύθμιση της φλεγμονής, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τη φυσική άμυνα επούλωσης του σώματος και να ηρεμήσουν την καταιγίδα της σήψης πριν αυτή αφανίσει τα θύματά της. Κάθε χρόνο, 750,000 άνθρωποι στις ΗΠΑ αναπτύσσουν σοβαρής μορφής σήψη, και 215,000 από αυτούς θα πεθάνουν, άσχετα με το πόσο σκληρά θα παλέψουν οι γιατροί τους για να τους σώσουν. Η σήψη ενεργοποιείται από την ακατανίκητη ανοσολογική αντίδραση του ίδιου του οργανισμού σε μια συστημική μόλυνση, και τα νοσοκομεία γίνονται πεδία μάχης για αυτή την ενδεχομένως θανατηφόρα πάθηση. Το πνευμονογαστρικό νεύρο βρίσκεται στο εγκεφαλικό στέλεχος και κατεβαίνει από τον εγκέφαλο προς την καρδιά και συνεχίζει προς την κοιλιακή χώρα. Ο Δρ Tracey και άλλοι, μελετούν τώρα τρόπους μετατροπής της αντίδρασης του εγκεφάλου ή την στόχευση του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος ως μέσο για τον έλεγχο ασθενειών. |
Ο Δρ Tracey είναι νευροχειρούργος που μπήκε στη έρευνα από την πίσω πόρτα του χειρουργείου. Πάνω από δύο δεκαετίες πριν, είχε για θεραπεία ένα νεαρό κορίτσι του οποίου το σώμα είχε καεί τυχαία από βραστό νερό και πάλευε για τη ζωή της να ξεπεράσει τη σήψη. Δεν τα κατάφερε. Ο Δρ Tracey όδευσε τότε στο εργαστήριο προσπαθώντας να καταλάβει γιατί ο οργανισμός δημιουργεί κύτταρα που μπορούν να επιφέρουν μοιραία βλάβη. Ο Δρ Tracey ανακάλυψε πως το πνευμονογαστρικό νεύρο μιλάει απευθείας με το ανοσοποιητικό σύστημα μέσω ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ακετυλοχολίνη. Και πως μετά από τη διέγερση του, το πνευμονογαστρικό νεύρο στέλλει εντολές στο ανοσοποιητικό σύστημα να σταματήσει να αντλεί τοξικούς δείκτες φλεγμονής. «Μας άφησε έκπληκτους», είπε ο Δρ Tracey, που αμέσως είδε τη δυνατότητα της χρησιμοποίησης της διέγερσης του πνευμονογαστρικού νεύρου ως μέσο διακοπής ανώμαλων αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος. Αποκαλεί αυτό το σύστημα τη «φλεγμονώδη αντίδραση». Η έρευνα βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη για να δούμε αν μικροαλλαγές στο σύστημα ακετυλοχολίνης του εγκεφάλου μπορούν να αποδειχθούν ως φυσικός τρόπος ελέγχου της φλεγμονώδους αντίδρασης. Η φλεγμονή είναι το κλειδί για πολλές ασθένειες – από αυτοάνοσα νοσήματα όπως η νόσος του Crohn και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα στη νόσο του Alzheimer, όπου οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει στις φλεγμονές μια ισχυρή συνιστώσα. Ο Δρ Tracey έχει παρουσιάσει τη δουλειά του στο Δαλάι Λάμα, ο οποίος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον στις νευροεπιστήμες και τη σύνδεση νου-σώματος. Έχει επίσης γράψει ένα βιβλίο με τίτλο Fatal Sequence, σχετικά με τις ευνοϊκές και δυσμενείς λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος. |
Ετικέτες