11
02
2016

Ας Αγαπήσουμε το Νερό-Ύδωρ-Εαυτό

Ας Αγαπήσουμε το Νερό-Ύδωρ-Εαυτό
Πρόλογος της διάλεξης με θέμα, ‘το Νερό Θαύμα Ζωής’


Το νερό είναι Παντού, ολόγυρα μας, μέσα μας. Πανταχού παρών και τα πάντα πληρών.
Είναι τόσο διακριτικά ενσωματωμένο στη φύση μας, που εμείς απλά το αγνοούμε. Το θυμόμαστε μονάχα όταν ξυπνά ως ανάγκη ή ως φόβος, δηλαδή όταν διεγείρει τα βασικά μας ένστικτα.

Για να το δούμε όμως, όπως πραγματικά είναι, μία εν Ζωή Οντότητα, θα χρειαστεί να κάνουμε προσπάθεια. Δεν είναι εύκολο να αποτρέψουμε το βλέμμα μας από την συνηθισμένη του αντιληπτική εικόνα, εκείνη των βασικών αναγκών και των ενστίκτων και να διευρύνουμε την παρατηρητικότητα μας, άρα και την γνώση μας. Και όμως ο μηχανισμός παρατήρησης είναι απλός! Απλά και μόνο θα χρειαστεί να μετατοπίσουμε την εστίαση μας στο περιβάλλον πεδίο αυτού που παρατηρούμε. Έτσι διευρύνεται η κατανόηση μας για την ουσία που εμπεριέχει το παρατηρούμενο μας της οποίας είναι αναπόσπαστο μέλος.

Δεν είναι εύκολο, ιδιαίτερα αν έχουμε εξοικειωθεί με την εικόνα του, να μετατοπίσουμε την όραση μας αλλού. Μπορεί να μην είναι φαινομενικά εύκολο να διευρύνουμε την αντίληψη μας καθώς στην αρχή θα αντισταθούμε στο ξεβόλεμα, αλλά είναι εφικτό, συναρπαστικό και εν τέλει απλά αξίζει την προσπάθεια !

Σε αυτό μας παροτρύνει και ο Πλάτωνας που διδάσκει ότι, ο κόσμος μπορεί να ερμηνευθεί μόνον με την κλιμακωτή έρευνα από το μερικόν προς το πλήρες, από το φύλλο στο δένδρο, από το δένδρο στο δάσος, από το δάσος στην φύση, από την φύση στον κόσμο, από τον κόσμο στο Σύμπαν. Η παρατήρηση του μερικού με άγνοια του γενικού, είναι πλάνη.

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να δούμε το Νερό με άλλα μάτια. Εκείνα της Αγάπης !
Τα μάτια της Αγάπης θωρούν αυτό που Είναι και όχι μονάχα αυτό που φαίνεται.

Έτσι το απλό νερό που χρησιμοποιούμε για να ξεδιψάσουμε, να χαλαρώσουμε, να πλυθούμε, να ξεπλύνουμε, να ποτίσουμε, θα το δούμε όπως πραγματικά είναι μέσα στην ουσία του, Ύδωρ Ζωής, Πηγή Ζωής. Θα μας αποκαλυφθεί ως Νοήμων Όν. Και ως ουσία Ζωής είναι Παντού, δοσμένο απλόχερα από το Όν το Υπάρχων.

Είναι μέσα μας, έξω μας, αποτελούμαστε από αυτό, είμαστε δομημένοι με αυτό, σκεφτόμαστε επειδή είναι μέσα στον εγκέφαλο μας, αισθανόμαστε γιατί είναι δομικό συστατικό και μεταφορέας των αισθήσεων μας. Κανένα κύτταρο μας δεν μπορεί να επιβιώσει ή να μεταβολιστεί χωρίς το νερό.

Είμαστε νερό, είμαστε Ύδωρ. Μια ματιά στο νερό-Ύδωρ είναι εν τέλει μια ματιά στον ίδιο μας τον εαυτό.

Αν χρειάζεται λοιπόν να αγαπήσουμε τον Εαυτό μας ας αρχίσουμε από το να Αγαπάμε το νερό.

 

 

Δες επίσης: https://fytro.wordpress.com/tag/υδωρ/

Ετικέτες
Σχόλια
1
ΑΗΡ
Τα σχόλια είναι ανενεργά